Olsokfeiring i Sarpsborg 2017

Publisert onsdag 21. juni 2017 14:48

PROGRAM 

TORSDAG 27. JULI

Kl. 09.30 Pilegrimsvandring fra Berg til Ingedal

Vi inviterer til vandring i frodig kulturlandskap mellom de to vakre middelalderkirkene. Dagen starter med stemningsfull gregoriansk tidebønn av koret St. Olav Vocale. Omvisning i Berg kirke. Så følger vi pilegrimsleden gjennom åker og eng mot kommunegrensen mellom Halden og Sarpsborg. Her blir det servert lunsj ute i det fri. Langs veien passerer en både fornminner og gårder, og vandringsleder Øivind Kraft fra Pilegrimsfellesskapet Sta. Maria – Sarpsborg forteller og guider oss. Vel fremme i Ingedal avsluttes dagen med tidebønn og omvisning.

Turen er på rundt 10 km i enkelt terreng, mest gjennom skog og grusveier. Ta med sekk med litt å drikke, og noe å sitte på. Buss går fra Borgarsyssel kl. 09.30 og vi blir hentet i Ingedal rundt 15.00. Det vil være mulig å delta på vandringen uten å kjøpe billett. Da må man selv sørge for transport, mat og drikke. Vandringen starter fra Berg kirke kl.10.00.

For mer informasjon ta kontakt med Helene Selvik Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Pris kroner 250,- + billettavgift. Inkludere transport og servering. Publikum oppfordres til å kjøpe billetter på forhånd.
Billetter kjøpes her

 

Kl. 17.00 Kunstvandring i Sarpborg kirke

«…å se med egne øyne…» - Tankenes frihet.

Billedkunstnere fra Norge, fra Sønderjylland i Danmark og fra Schleswig-Holstein i Tyskland ble invitert til å delta i prosjektet «… å se med egne øyne …» - Tankenes frihet i forbindelse med reformasjonsmarkeringene i år. 45 kunstnere, som jobber med spørsmålet om hva som knytter samtidskunst og religion sammen i våre dager, ble valgt ut til hovedutstillingen i Kiel i mars 2017. Her i Sarpsborg kirke vil et lite utvalg kunstverk presenteres. Kan en glass-installasjon eller en fotballsparkende Jesus-figur hjelpe betrakteren i en kontemplativ tilstand? Gjenkjennelsen av motiver og religiøse ritualer vil bli utfordret av kunstverkene.

Gratis
Kunstutstillingen er ellers åpen under alle arrangement i Sarpsborg kirke.

 

Kl. 21.00 Konsert med Vigdis og Frank Wisur i Olavskapellet.

Ekteparet Wisur inviterer til vakker intimkonsert i Olavskapellet – som den eneste konserten i hjembyen som duo denne sommeren. På sitt sedvanlige vis tar de publikum tett til seg på en musikalsk reise gjennom tid og stemning. Alltid med et smil på lur. Denne kvelden vil vi plukke blomster fra en musikalsk sommereng, hilser paret.

Pris kroner 120,- + billettavgift.
Billetter kjøpes her

 

FREDAG 28. JULI

Kl. 11.00 Tilrettelagt byvandring i Sarpsborg

Fredag legges det til rette for en bynær vandring i Kulåsparken med Sarpsborg kirke som mål. Til denne inviteres spesielt beboere i kommunens bemannede boliger og hjemmeboende med bistandsbehov. Vandringen vil være god for både «saktegående og rullende», og den vil ha stasjoner som appellerer til flere sanser.  I Sarpsborg kirke blir det gjestebud for vandrerne og musikk ved Christine Møklegaard, Marianne Aarum og Carl-Andreas Næss. For mer informasjon om denne vandringen og påmelding ta kontakt med Diakon Kjersti Tjelle Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Gratis

 

Kl. 21.00 Pilegrimskonsert i Sarpsborg kirke

Vi gleder oss over igjen å invitere til en indre pilegrimsvandring i Sarpsborg kirke. Dag og Grethe Skottenes vrakgods-skulpturer danner bakgrunnen for en vandring i musikk og poesi. Vi ledes gjennom livets mange ulike sider, og stanser ved begrep som nederlag, erfaring, trøst og håp. Musikken speiler ordene, og skaper sammen med ordene et unikt rom for refleksjon over livet. Musikere er Carl-Andreas Næss (tangenter), Åshild Skiri Refsdal (sang), Jens-Martin Hjelmark (bass), Ketil Furberg Henriksen(perkusjon) og Reidar Garthus(saksofon). Grethe og Dag Skottene leser tekster.

Pris kroner 170,- + billettavgift.
Billetter kjøpes her

 

 

LØRDAG 29. JULI

Kl. 09.30 Pilegrimsvandring fra Skjeberg kirke Borgarsyssel museum

På selve Olsok går turen fra Skjeberg middelalderkirke. Dagen starter med kort omvisning i kirken, og gregoriansk tidebønn av koret St. Olav Vocale. Vandringsledere denne dagen er Øivind Kraft fra Pilegrimsfellesskapet Sta. Maria-Sarpsborg og historiker Trond Svandal. Vi stopper ved Hafslund kirke og det blir servert lunsj utendørs i parken ved Hafslund Hovedgård. Herfra fortsetter turen på Tusenårsstien med sine mange fortellinger, og turen ender på Borgarsyssel museum.

Turen er på rundt 8km i enkelt terreng, mest gjennom skog og asfalt. Ta med sekk med litt å drikke og noe å sitte på. Buss går fra Borgarsyssel museum kl. 09.30. Vi ankommer museet rundt 15.00. Det vil være mulig å delta på vandringen uten å kjøpe billett. Da må man selv sørge for transport, mat og drikke. Vandringen starter fra Skjeberg kirke kl.10.00.

For mer informasjon ta kontakt med Helene Selvik Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Pris kroner 250,- + billettavgift. Inkludere transport og servering. Publikum oppfordres til å kjøpe billetter på forhånd.
Billetter kjøpes her

 

Kl. 16.30- 17.00 Salg av rømmegrøt i kafeen, Olavs hall

 

Kl. 17.00 Foredrag «Reformasjonen i bilder», Olavs hall

I år er det 500 år siden Martin Luther slo opp sine 95 teser på kirkedøren i Wittenberg. I den forbindelse inviterer vi til foredrag om reformasjonsmaleren Lucas Cranach d.e. Ruth Danielsen, førsteamanuensis emerita ved HIØ, foredrar. Danielsen er en av fremste kjennerne på området.

Reformatoren Martin Luther hadde mange nære medarbeidere. En av dem var den kjente maleren Lucas Cranach d.e. som var hoffmaler hos kurfyrst Fredrik den vise av Sachsen. I tillegg til en enorm produksjon av bilder på andre områder, portretterte han Luther og de andre reformatorene, han produserte propagandabilder for reformasjonen, og han framstilte de reformatoriske hovedtanker i store og betydelige malerier. Foredraget tar for seg et utvalg av hans reformatoriske bilder.

Pris kroner 100,- + billettavgift.
Billetter kjøpes her

 

Kl. 18.00 Olsokgudstjeneste i St. Nikolas kirkeruin

Den tradisjonsrike Olsokgudstjenesten feires også i år i St. Nikolas kirkeruin. I ruinen dekkes alterbordet med rød duk, lysene tennes, og i prosesjonen er prester og medlemmer fra hele distriktets kirker og kristne fellesskap invitert med. Knut Refsdal holder dagens preken. Han var tidligere pastor i Sarpsborg metodistkirke, og er i dag generalsekretær i Norges kristne råd. Han er en av Norges fremste kjennere av det kristne mangfoldet i landet. Musikken ledes av kantor Carl-Andreas Næss, som har med seg musikere fra Det Norske Blåseensemble og sangere fra Sarpsborg Kammerkor.   Gudstjenesten ledes av prost Kari Mangrud Alvsvåg.

 

Kl. 20.00 Musikerbad i Olavskapellet

Bytt teksten til: Før "Konserten i gresset" snakker Kari Mangrud Alvsvåg med kveldens musikere om repertoaret og deres forhold og tanker til denne musikken.

Gratis. «Førstemann til mølla» prinsippet.

 

Kl. 21.00 Konsert i gresset

Velkommen til en unik opplevelse i gresset på Borgarsyssel museum. Ved mørkets frembrudd tennes lysene i tårnet som lyser opp St. Nikolas kirkeruin, og i denne vakre rammen får vi ta del i en klassisk konsert med Åshild Skiri Refsdal & musikere. Ta gjerne med pledd og piknik-kurv!

Pris kroner 170,- + billettavgift.
Billetter kjøpes her