1030 er et av de mest symbolsterke årene i norsk historie. Olav Haraldssons fall i slaget på Stiklestad og helgenkåringen i Nidaros året etter fikk dyptgripende betydning for fremveksten av det norske riket politisk, religiøst, rettsmessig og kulturelt. 1030 er derfor et vannskille i norsk historie og konsekvensene utgjør en nasjonal og internasjonal arv som det norske samfunnet fortsatt bygger på. Et sterkt uttrykk for denne nasjonale betydningen finnes i det norske riksvåpenet: løven holder olavsøksen, symbolet på kongens martyrdød.
Nasjonaljubileet 2030 feirer derfor at Norge har bestått som rike i 1000 år.
Et tusenårsjubileum gjør det naturlig å se seg tilbake, men forplikter også til å skue fremover. Kunnskap, refleksjon, dialog og felles opplevelser bidrar til forståelse av både oss selv og hverandre. Bevissthet om dette er essensielt i et bærekraftig samfunn. Nasjonaljubileet 2030 gir en unik anledning til å sette søkelys på samfunnet og diskutere hva Norge har vært, hva Norge er og hva Norge skal/bør være.
Hovedmålet for nasjonaljubileet er derfor å legge til rette for et kunnskapsbasert og inkluderende jubileum som underbygger et livskraftig samfunn. Med et livskraftig samfunn menes et samfunn med dype historiske røtter, i stadig utvikling og kjennetegnet av aktivt medborgerskap. For å oppnå dette målet vil jubileet ta utgangspunkt i følgende kjernebegrep og kjernespørsmål:
FELLESSKAP VERDIER IDENTITET ARV FORNYELSE
Hvordan skaper vi et fellesskap som både tåler og verdsetter ulikhet? Finnes det et verdigrunnlag som er ufravikelig? Hvordan forstår og definerer vi oss selv i møte med andre? Hva tar vi med oss fra fortiden og hva leverer vi videre?
Hvordan former vi et samfunn i spenningen mellom tradisjon og fornyelse?
Hensikten med spørsmålene er ikke å gi endelige svar, men å åpne for de viktige samtalene. Hvilke grunnpilarer er det norske samfunnet bygd på og hvilke skal bære det videre? Den norske grunnloven slår eksempelvis fast at «Verdigrunnlaget skal vere den kristne og humanistiske arven vår». Samtidig vil verdier alltid utfordres, diskuteres og potensielt endres. Nasjonaljubileet 2030 foregår i et norsk samfunn i stor endring, og refleksjon rundt disse kjernespørsmålene vil ha stor samfunnsbetydning.
Tusen år med historie gir tusen historier å fortelle
Et nasjonalt jubileum gir anledning til å sette søkelys på mangfoldet i historiene om Norge og kompleksiteten i nasjonsbegrepet. Gjennom ulike tematiske fokus år for år kan forskjellige steder bidra med sin historie inn i fortellingene om Norge i tusen år.
Hele Norge med
Et nasjonalt jubileum forutsetter tett samarbeid mellom en rekke institusjoner, aktører og steder. Olavsdagene og Sarpsborg er stolte samarbeidspartnere i prosjektet som viser Olavsarvens sterke forbindelser over hele landet. I 2026 blir Sarpsborg vertskap med temaet "Slekt og familie". Olavsdagene vil også følge temaene som Nasjonaljubileet skisserer de øvrige årene fram til 2030.
Mer informasjon om Nasjonaljubileet kan du finne på hjemmesiden deres, https://norgeitusenaar.no/.