I 2019 tok Olavsdagene plassen med å være et pilotår til Nasjonaljubileet 2030. Gjennom den historiske hendelsen fra Olav Haraldssons liv da han giftet seg med Astrid her i Borg, hadde Olavsdagene fokus på Allianser i fortid, nåtid og fremtid. Dette var med å forme jubileumsplattformen til Nasjonaljubileet 2030 - Norge i tusen år som Stiklsted Nasjonale Kultursenter (SNK) har hatt ansvar med å utarbeide sammen med blant annet Olavsdagene. Nå anerkjennes dette arbeidet i regjeringsplattformen.
– Vi har jobbet opp mot både Nasjonaljubileet og Stiklestad Nasjonale Kultursenter i mange år, og når satsingen blir løftet så langt fram i regjeringsplattformen, så viser det at satsingenvår her lokalt ikke har vært bortkastet og det viser at vi er på rett vei. Det er en anerkjennelse at dette blir formalisert i regjeringsplattformen. Vi er også i styringsgruppa for Nasjonaljubileet, så Sarpsborg har en viktig rolle i utformingen av det som skal skje videre, sier Guro Elise Berg, rådgiver i Olavsdagene.
- Det er et løft og en viktig anerkjennelse for den jobben som er gjort og som vi i Sarpsborg er en del av, bekrefter Thorbjørnsen.
Bakgrunn
Nasjonaljubileet feirer at Norge har bestått som rike i 1000 år. Slaget på Stiklestad i 1030 er en av de mest symbolsterke hendelsene i norsk historie. Olav Haraldssons fall i slaget på Stiklestad og helgenkåringen i Nidaros året etter fikk dyptgripende betydning for fremveksten av det norske riket politisk, religiøst, rettsmessig og kulturelt. Konsekvensene utgjør en nasjonal og internasjonal arv som det norske samfunnet fortsatt bygger på.
Mange steder og aktører i Norge vil være med å fortelle sine historier i en jubileumsstafett som starter allerede i 2021. Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) har etablert en styringsgruppe med lokale, regionale og nasjonale aktører. SNK har også etablert et nasjonalt nettverkssamarbeid av stedene som ønsker å være med på feiringen. Sammen er vi Nasjonaljubileet 2030 – NORGE I TUSEN ÅR!
Ambisjonen er å skape en jubileumsfeiring som er inkluderende og samtidsrelevant. Det er ønskelig å bruke anledningen til å arbeide for et nasjonalt kunnskapsløft knyttet til spørsmålet om hva Norge har vært, hva Norge er, og hva Norge skal/bør være.
Siden fortellingen om Norge er en vev med mange tråder, er også nasjonaljubileet det samme. De mange fortellingene viser at Norge alltid har vært mangfoldig, i utvikling og i tett kontakt med resten av verden. Hvert år fram mot 2030 har fått et tema som skal bidra til å løfte den historiske hendelsen og olavsarven inn i samtiden.
SNK fikk et særskilt ansvar for Nasjonaljubileet 2030 i Statsbudsjettet for 2017 og har siden den gang lagt ned et betydelig arbeid i jubileumsprosjektet sammen med gode samarbeidspartnere regionalt og nasjonalt. Med fokus på å skape et jubileum som er kunnskapsutviklende, inkluderende og samtidsrelevant og som løfter frem de mangfoldige historiene om Norge gjennom tusen år, er det blant annet utviklet en jubileumsplattform, lagt et løp for en tiårig jubileumsstafett og etablert et nettverkssamarbeid med aktører fra hele landet. Samfunnsvisjonen for jubileet er oppsummert som storslåtte opplevelser, meningsfylte møter og varige verdier. (For mer informasjon se www.norgeitusenaar.no ).
I 2026 får Sarpsborg nok en gang oppgaven å være jubileumssted.
– Da er temaet slekt og samfunn, og dette året vil framstå som mye større enn et ordinært Olavsdagene-år. Det skal bli godt synlig og innbyggerne skal vite at det er et spesielt år på veien fram mot Nasjonaljubileet, sier leder for Olavsdagene, Lars Erik Antonsen.