Hafslundparken - Borgarsyssel museum Visste du at parken rundt Hafslund Hovedgård også kalles for den engelske parken? Den har vakre bølgende gressplener, grupper av løvtrær, vannflater og skulpturer som blikkfang. Alt som kjennetegner en engelsk landskapsstil.
Om du går pilegrimsleden fra Hovedgården, så nyt også parken i forkant, og ta gjerne en tur ned til helleristningene som er 3000 år gamle.
Etterpå kan du følge pilegrimsleden og tusenårsstien som ble laget til byjubileet i 2016. Her vandrer du 1000 meter gjennom 1000 år, og det er 14 flotte informasjonsskilt langs veien inn mot Borgarsyssel museum.
Borgarsyssel museum - Tune kirke Fra Milesteinen til Tunesteinen langs pilegrimsleden Borg har du en fin tur på 4 km.
Hva har døtrene til Woduride til felles med oss i Sarpsborg i dag? Om en vandrer fra Borgarsyssel til Tune blir det en av vandring både i historie men også mellom monumenter og statuer som vi mennesker har reist til alle tider– en riktig så fin byvandring. Du kan starte ved pilegrimenes milestein utenfor Borgarsyssel, som viser at det er 754 km å gå til Trondheim. Mellom den og Tune kirke, hvor Tunesteinen var en del av kirkemuren frem til 1857, går du på byens flotte St. Maries gate. Ta turen innom Genesis statuen, Gutten på skilpadden, Bjørnen i badekaret og kanskje en liten avstikker til Dronning Astrid og flere andre statuer i Kulås. Vel fremme ved Tune kan du lese om Tunesteinen fra 300-tallet, som ikke bare var et minnesmerke men også et rettsdokument. En kopi står utenfor store Tune gård.
Ingedal middelalderkirke til Skjeberg middelalderkirke
En vakker tur på 8 km langs Pilegrimsleden Borg.
Visste du at det i Ingedal stod et slag mellom svenskene og nordmennene i 1814? Hendelsen kalles for «Ingedalsaffæren». Det er ikke første gang svenskene var i Ingedal. Under Den nordiske krig tjente kirken kort tid som svenskenes kvarter og - «ganske Kirken saavelsom og stoelerne ... av fienden total ruineret». På turen til Skjeberg går en videre gjennom historien og her møter du gammel hulvei og gravhauger før du kommer til middelalderkirken, som er Østfolds største og ble bygget 1100-tallet.
I 1996 feiret kirken 900-årsjubileum med kong Harald tilstede, og hans signatur finner du på en minnestein utenfor kirken.
Opstadfeltet - Solli kirke Gå veien der konger og dronninger har gått før deg og blir kjent med byens historie👑 Opstadfeltet er virkelig et sted å besøke med sine 150 gravhauger og en historie som strekker seg over 2500 år.
Feltet ligger 100 m fra pilegrimsleden. Hva som har gitt stedet sitt navn kan en undres på, kanskje kommer det av norrøne «ufs», men det vi vet er at området Solli kirke står på har hatt navnet Kælveberje. Det endret seg da Dronning Desideria hun ankom stedet med sin mann Kong Karl III Johan ifølge tradisjonen. Både denne historien og hva som skjuler seg bak Olavskilden som ligger på veien, leser du om på de flotte skiltene fylkeskommunen har reist langs den gamle kongeveien. Smør deg en kongelig lunsj og kos deg i Desiderialunden omgitt av flotte edelløvtrær.
Hold avstand, hold sammen og god tur!