Forskning.no har tatt en titt på lov og rett i vikingtiden, og tok man et liv så var det ikke gitt at man skulle straffes. I alle fall ikke på lik linje med sånn strafferammene er i dagens samfunn. Vikingene hadde et komplisert ære- og rettssystem, og dette ble sannsynligvis utviklet mange hundre år før vikingtiden.
I likhet med dagens samfunn fantes det ting som ble brukt til politiske saker, og disse ble også brukt til å dømme ved lovbrudd. Riktig nok gikk det litt annerledes for seg enn hva det ville gjort i et moderne ting. Tyveri var en spesielt forferdelig forbrytelse, og drap kunne man slippe unna med så lenge en var ærlige om det. Sa en i fra om hva man hadde gjort fikk man muligheten til å forsvare seg på tinget.
På tinget kunne man bli dømt til døden, og man kunne bli dømt til å være fredløs. Om du fikk denne dommen kunne hvem som helst drepe deg uten å få straff for det. Vikingene skilte ellers mellom mord og drap. Om du tok livet av noen i mordbrann, eller mens de sov, var det helt foraktelig. Om du derimot drepte noen i full offentlighet var det bedre, for da tillot du at tilskuerne kunne få reagere på handlingen din. Som straff ble vikingene pålagt å betale erstatninger og å ta ansvar for det de hadde gjort. Dette er en ganske annerledes verden enn hva vi er vandt med i Norge i 2020. Heldigvis for oss så er ingen former for drap akseptert i dag. Det er allikevel interessant å se hvordan rettssystemet fungerte for så mange år siden, og så kan vi være takknemlige for at lover og regler har utviklet seg siden det.