Fra 18. til 22. juli vil Kulåsparken fylles med telt og ulike arenaer for Interaktiv park.

ETTER FJORÅRETS SUKSESS MED OLAVSDRAGENE META ER DET IGJEN DUKET FOR UNGDOMSFESTIVAL I KULÅSPARKEN – NÅ UNDER NAVNET INTERAKTIV PARK. DET ER IKKE BARE NAVNET SOM ER NYTT SIDEN I FJOR, FESTIVALEN BLIR OGSÅ ENDA STØRRE MED MANGE NYE ARENAER OG PROGRAMPOSTER. I ÅR SATSES DET PÅ BLANT ANNET TRYLLESTAV-WORKSHOP OG SIMRACING.

Fra 18. til 22. juli vil Kulåsparken fylles med telt og ulike arenaer for Interaktiv park.

Gjennom uken kan deltagerne få et dypdykk inn i dagens ungdomskultur, både off- og online. fra spillskole og gaming, til konserter, kreative workshops, konserter og fremføringer, inspirerende foredrag og spennende aktiviteter. Festivalen er et samarbeid mellom Team Barn og Unge, Olavsdagene og KRED, med spennende bidrag fra Ung Motkraft, Werglendssenteret, UKM Viken med fler.

Aktiviteter i hele parken

I fjor var festivalområdet i amfiet i Kulås, men i år inntar Interaktiv park hele Kulåsparken, som deles inn i ulike soner. Ett av områdene er øremerket datakultur. Her kan man delta på spennende digitale aktiviteter som VR, simracing og kreative digitale byggekonkurranser, utfordre profesjonelle esportsutøvere, se hvordan byens spillskole fungerer, delta på Norges største Super Smash Bros. turnering – Smashborg Summer, se en Norcup-sending live eller teste ut en retro arkademaskin!

Et annet område er familieområdet. Her kan man delta på ulike aktiviteter i regi av kommunens juniortilbud, delta på rebusløp og tegnekonkurranser, og annen underholdning rettet mot de yngste.

Fra hovedscenen ved paviljongen vil en kunne se underholdning gjennom hele dagen, fra innslag fra Kultur for barn og UKM til foredrag og konkurranser fra scenen. Inne på dette området vil det også være minigolf, minifotballbinge og bordtennisbord. Det vil gjennom uken arrangeres turneringer i disse aktivitetene, med høy showfaktor!

UKM Viken stiller med sin egen camp i parken, hvor man i tillegg til å søke informasjon om UKM kan henge ut i en avslappende lounge med ulike konsoller og andre avslappende aktiviteter.

UNG Motkraft er en egen camp i parken hvor temaene trygg på nett, trygg debatt og trygg fritid vil bli jobbet med gjennom ulike aktiviteter. Her kan man delta på workshops, debatter og foredrag, walk-and-talk på 1000-årsstien, høre på eller delta i podcastsendinger. Det blir mulighet for samtaler med politiet, politikere og andre aktører om temaene, lese bøker i camp biblioteket, og man kan låne gratis fritidsutstyr av Skattekammeret.

Gjennom uken blir det også gratis cosplay-workshops med selveste Tine Marie Riis. Her kan ungdom med interesse for wig-design og make-up delta på spennende kurs, hvor de kan lære av Norges mest kjente cosplayer. Her kan man også lære å lage tryllestaver!

Det vil også bli en foodcourt i Kulåsparken denne uken, som serverer mat fra byens ulike serveringssteder i herlige omgivelser i byens grønne lunger.

Alternativ historiefortelling

Leder for Olavsdagene, Lars Erik Antonsen, Håper at Interaktiv park vil gi ungdom et sterkere eierskap til Sarpsborgs historie og Olavsarven. I løpet av festivalen kan deltakerne oppleve alternativ historiefortelling gjennom spill og spillkultur. Rollespill som Dungeons and Dragons og cosplay kan gi et solid dypdykk i historien og tradisjonene både gjennom historiefortelling og håndverk.

Olavsdagenes mål er å gjøre historien levende for barn og unge, forteller Antonsen. Han håper festivalen gir mersmak, og anbefaler deltakerne å fortsette festivalsommeren ved å ta turen opp til Landeparken, der det blir vikingmarked 22.-24. juli.

Løfter frem ungdomskultur

Prosjektleder Ole Martin Pedersen Gjestad forteller at målet med Interaktiv park er å fremme ungdomskultur. Ved å skape møteplasser for særinteresser skal Interaktiv Park være med på å forebygge utenforskap, og vise frem de ulike sidene av ungdomskulturen som er relevant i dag. – Vi skal skape en alternativ arena for ungdom som ikke har funnet sin plass andre steder, ved å aktivisere dem gjennom deres egne interesser og miljøer, sier Gjestad.

Utvalgsleder for kultur og oppvekst Therese Thorbjørnsen er veldig glad for at Olavsdagene og Team barn og unge kan samarbeide om dette store prosjektet. – Jeg besøkte pilotprosjektet sist sommer og ble veldig imponert over hvor mye man fikk til på så kort tid. Olavsdagene har for lengst etablert seg i Landeparken og det er gledelig at det nå legges til rette for arrangementer i sentrum i juli, en måned det tradisjonelt ikke er mange arrangement rettet mot den målgruppa, sier Thorbjørnsen.

Interaktiv park har gratis inngang, og er åpent for alle. Lars Erik Antonsen kan røpe at arrangementet har kommet for å bli. Festivalen vil være et fast innslag under Olavsdagenes sommerprogram i årene fremover. – Vi satser på å holde på i hundre år til, sier Antonsen og ler.