Olavsdagene

Olavsdagene skal bruke historien inn i vår egen samtid for å befeste Sarpsborg som Olavs by – lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Olavsdagene driftes idag av virksomhet kultur i Sarpsborg kommune.



Kontakt

Olavsdagene
C/o Sarpsborg scene
St. Mariegt. 38
1706 Sarpsborg
69 10 80 00
info@olavsdagene.no

Nasjonaljubileet

Jubileumstafetten 2026

En del av Nasjonaljubileet 2030

Slaget på Stiklestad i 1030 er en av de mest symbolsterke hendelsene i norsk historie. Ikke fordi slaget nødvendigvis var så stort, men fordi virkningene av det som skjedde var så store. Konsekvensene utgjør en nasjonal og internasjonal arv som det norske samfunnet fortsatt bygger på. Nasjonaljubileet feirer at Norge har bestått i 1000 år. Jubileumsstafetten startet i 2021 og hvert år frem til 2030 belyses ulike temaer og forskjellige steder i Norge er vertskap. I 2026 er temaet slekt og samfunn og Sarpsborg er vertskap.

Hvorfor et Nasjonaljubileum?

Slaget på Stiklestad i 1030 ble en milepæl i to avgjørende prosesser for fremveksten av Norge: riksdannelsen og kristningen. Olav Haraldsson døde og en ny epoke i historien om Norge begynte. 1 år etter slaget ble Olav helgenkåret og med det ble han mer enn en jordisk konge – han ble Norges evige, hellige helgenkonge. Som Olav den hellige ble han raskt det fremste symbolet for det norske riket. 1030 er derfor nært knyttet til fortellingene om hvordan Norge har blitt til.

Nasjonaljubileet i 2030 bygger på forståelsen av 1030 som et år som symbolsk vever sammen ulike historier om Norges tilblivelse som både strekker seg lenger bakover og helt frem til vår egen tid. 2030 er en anledning til å bli bedre kjent med betydningen av Olav og hendelsene i 1030, og til å rette søkelys mot de mange ulike fortellingene som utgjør historien om hvordan Norge har blitt skapt.

Sarpsborg 2026 – Slekt og samfunn

I 2016 feiret Sarpsborg 1000 år som by og i 2026 er vi vertskap for Jubileumsstafetten. Sarpsborg er er den eneste byen Olav Haraldsson grunnla og han giftet seg her med sin svenske prinsesse Astrid i 1019. Denne historien gjør byen til en del av den nasjonale Olavsarven og i 2026 skal vi bruke vår felles historiske arv til å bli litt klokere, litt rausere og litt stoltere.

Vi skal bruke historien til å lage en felles fortelling basert på fortiden og våre nasjonale verdier. En fortelling som er åpen og tilgjengelig, og som det det lett å slutte seg til og bli en del av.

Hva skjer nå?

Vi vet hvorfor vi feirer, men hvordan vi skal markere 2026 skal vi igang med nå. Sammen med lokale og regionale aktører, byens innbyggere og næringsliv skal vi lage et prosjekt som bidrar til varige verdier, et kunnskapsløft i skolen og en positiv stedsutvikling.

 Er du nysgjerrig på hvordan vi jobber? Kanskje du eller din forening eller bedrift vil vite mer om jubileet og hvordan dere kan være en del av det? Ta kontakt med oss!